Siirry sisältöön

Neliön muotoinen afrikankukka: virkkausohje

Tässä on ohje virkattuun afrikankukkaneliöön. Neliöruudun pohjana on 8-terälehtinen afrikankukka. 8-kulmaisessa kukassa kulmat asettuvat kahden terälehden väliin ja kulmien välissä on kaksi terälehteä.

Kuusikulmainen afrikankukkaohjeeni on ollut yksi vanhan punos-sidos-silmukka -blogini suosituimmista postauksista. 6-kulmaisessa kukassa on 6-terälehteä. Logiikka kukan ja ruudun rakentumisessa on siis hieman erilainen näissä kahdessa virkatussa afrikankukkaruudussa. 6-kulmiossa kulmat asettuvat terälehtien kohdalle, katso päivitetty 6-kulmaisen afrikankukan ohje tästä punospirjo.fi blogista.

Afrikankukkaneliö virkataan näin:

Tee kiristettävä aloituslenkki (tai 5-6 ketjusilmukkaa renkaaksi).

1.kerros

Tee aloituslenkkiin 2 ketjusilmukkaa ja 7 kiinteää silmukkaa. Sulje renkaaksi ja kiristä aloituslenkki sopivan napakaksi.

2. kerros:

Tee jokaiseen 1. kerroksen silmukkaan 2 pylvästä ja pylväsparien väliin 2 ketjusilmukkaa. Kerroksen 1. pylväs on 3 ketjusilmukkaa.

Pylväspareja on 2. kerroksella siis kahdeksan. Sulje kerros piilosilmukalla ja siirry piilosilmukoin 1. pylväsparin yli.

3. kerros:

Vaihda väriä. Kiinnitä uusi väri piilosilmukalla 1. kahden ketjusilmukan kaareen. Tee jokaiseen kahden ketjusilmukan kaareen 2 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 2 pylvästä. Siirry suoraan pylväällä seuraavan ketjusilmukkakaaren kohdalle. Kerroksen 1. pylväs on 3 ketjusilmukkaa.

Toista koko kerros eli kahdeksan kertaa 2 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 2 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla. Siirry piilosilmukoilla 1. kahden ketjusilmukkakaaren kohdalle.

4. kerros:

Tee jokaiseen kahden ketjusilmukan kaareen 7 pylvästä. Siirry pylväsryhmästä toiseen suoraan eli väliin ei tule yhtään ketjusilmukkaa. Kerroksen 1. pylväs muodostuu 3 ketjusilmukasta.

Toista pylväsryhmiä niin, että niitä on yhteensä kahdeksan. Sulje kerros piilosilmukalla ja vaihda samalla väriä.

5. kerros:

Tee 1 ketjusilmukka ja sitten yksi kiinteä silmukka niin, että viet koukun kahden edellisen kerroksen alta ennen 1. edellisen kerroksen pylväsryhmää. Tee jokaiseen pylvääseen 1 kiinteä silmukka eli yhdessä pylväskaaressa on aina 7 kiinteää silmukkaa. Tee pylväsryhmien väliin aina 1 kiinteä silmukka niin, että viet koukun kahden edellisen kerroksen alta. tee tämä kiinteäsilmukka myös melko napakaksi, niin saat terälehtiin kauniin muodon.

Sulje kerros piilosilmukalla ja vaihda väriä. Kukkaosa on valmis.

6. kerros:

Kerros alkaa neliön sivun keskeltä. Kuudes kerros tekee kukan ympärille neliön. Muoto saadaan aikaiseksi eri korkuisia silmukoita virkaten. Kukan ääriviivoja korostaa, jos koukulle ottaa edelliseltä kerrokselta vain silmukan takareunan. Näin on tehty tässä mallikukassa. Vaihtoehto on ottaa silmukan molemmat reunat koukulle.

Tee 3 ketjusilmukkaa, sitten etene seuraavasti: 1 puolipylväs, 3 kiinteää silmukkaa…

… 1 puolipylväs, 1 pylväs, kaksi pitkää pylvästä, 1 ketjusilmukka… (ollaan 1. kulmassa)

… 1 pitkä pylväs samaan silmukkaan kuin edellinen pitkäpylväs, 1 pitkäpylväs, 1 pylväs, 1 puolipylväs… (1. kulma valmis)

 … 3 kiinteää silmukkaa, 1 puolipylväs, 1 pylväs, 1 puolipylväs…

 … 3 kiinteää silmukkaa, 1 puolipylväs, 1 pylväs, 2 pitkää pylvästä, 1 ketjusilmukka, 2 pitkää pylvästä ( huom. eka näistä edellisen kanssa samaan = kulma), 1 pylväs, 1 puolipylväs, 3 ketjusilmukkaa…

… seuraava sivu ja kulma taas samoin…

… kerroksen lopuksi kerros kiinni piilosilmukalla. Neliön voi lopettaa tähän, jos koko ja väritys on mieluinen. Mutta voi jatkaa vielä yhdellä kerroksella.

7. kerros: 

3 ketjusilmukaa ja sitten koko kerros 1 pylväs jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan, paitsi…

… kulmissa, 1 pylväs keljusilmukkaan, 1 ketjusilmukka, 1 pylväs samaan ketjusilmukkaan. Sitten jatkuu taas pylväillä seuraavaan kulmaan.

Kerroksen lopuksi kerros kiinni piilosilmukalla. 

Afrikankukkaneliö on valmis. Tämä mallineliö on virkattu Seitsemän Veljestä langas nro 4:n koukulla ja sen koko on noin 15 x 15 cm.

Afrikankukkaneliöistä on helppo koota erilaisia sisustustuotteita tai vaatteita.

Olen julkaissut tämän ohjeen aikaisemmin 7.3.2015 pidempänä versiona Punos-sidos-silmukka -blogissani otsikolla Afrikankukka ja afrikankukka.

Olen tehnyt afrikankukkaneliöistä neuletakin, jossa on neulotut hihat. Katso kuvat neuletakista Punos-sidos-silmukka -blogistani, jossa olen ne julkaissut 29.3.2015 otsikolla Musta, harmaa ja valkoinen puuttuvat.

2 thoughts on “Neliön muotoinen afrikankukka: virkkausohje Jätä kommentti

  1. Hei, olen virkannut ohjeellasi Afrikankukan neliötä. Onkohan niin, että siinä on vahingissa 6. kerroksessa tullut pari kertaa maininta ketjusilmukka, kun pitäisi olla kiinteäsilmukka? Ainakin niin olen toiminut.
    Kiitos muuten tarkasta ohjeesta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: