Siirry sisältöön

Oman isoäidin isoäidinneliö: virkkausohje

Isoäidinneliö on nimitys neliönmuotoiselle virkatulle ruudulle, josta on lukuisia erilaisia variaatioita. Se perinteisin isoäidinneliö muodostuu kolmen pylvään ryhmistä. Tässä on ohje virkattuun neilöön, jonka ohjeen tein oman mummoni virkkaamasta peitosta.

Oman isoäidin isoäidinneliön virkkausohje

Tee aloitussilmukka ja 6 kjs (ketjusilmukkaa) ja sulje piilosilmukalla renkaaksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kiristettävää aloitussilmukkaa 1. kerroksen pohjaksi.

1.Kerros

Virkkaa aloitusrenkaaseen 3 kjs, 3 p (pylvästä), 3 kjs, 4 p, 3 kjs, 4 p, 3 kjs, 4 p, 3 kjs. Eli 4 pylvästä / kylki ja kulmiin 3 kjs. Sulje kerros piilosilmukalla.

2. Kerros

Vaihda väriä, kiinnitä uusi väri piilosilmukalla kahden edellisen kerroksen pylvään väliin. 

Tee 3 kjs, virkkaa 1 p seuraavien kahden edellisen kerroksen pylvään väliin. Kulma: virkkaa ketjusilmukkalenkkiin 3 p, 3 kjs, 3 p. Tee seuraavaan kylkeen 1 p jokaiseen edellisen kerroksen kolmeen pylvään väliin. Toista kulma ja kyljen 3 p kerroksen loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla vaihtaen samalla seuraavan kerroksen väri käyttöön.

3. Kerros

Virkkaa 5 kjs (=1 p + 2 välikjs), 1pylväs väliin ennen edellisen kerroksen kulman pylväitä, 2 kjs. Virkkaa kulma kuten edellisellä kierroksella eli 3 p, 3 kjs, 3 p. 2 Kulman jälkeen virkkaa kylkeen 2 kjs, 1 p, 2 kjs, 1 p, 2 kjs. Toista kulma ja kylki kerroksen loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla vaihtaen samalla seuraavan kerroksen väri käyttöön.

4. Kerros

Virkkaa 3 kjs (=1 p edellisen kerroksen pylvään päälle), 2 p ketjusilmukkakaareen, 1 p pylvään päälle, 2 p  ketjusilmukkakaareen,  1 p kahteen seuraavaan edellisen kerroksen pylvään väliin. Virkkaa kulma kuten kahdella edellisellä kierroksella. Seuraava kylki 12 p kuten edellä eli pylväsryhmien väliin, ketjusilmukkakaariin ja yksittäisten pylväiden väliin. Toista kulmaa ja kylkeä kerros loppuun asti. Sulje kerros piilosilmukalla. Neliö on valmis.

Päättele loppulanka. Muut langat on hyvä päätellä jo virkatessa aina samantien virkkauksessa sisään piiloon. Virkkaa neliöitä niin paljon kuin tarvitset tai huvittaa tai ihan miten vaan mopo lähtee käsistä. Virkatuille neiliöille on miljoonia käyttökohteita, joten niitä ei voi koskaan olla liikaa, eivätkä ne koskaan mene hukkaan.

Viimeistele neliöt kostuttamalla hyvin ja pingottamalla muotoonsa. Anna kuivua. Vaihtoehtoisesti voit höyryttää neliöt muotoonsa, mutta varo langan lytistämistä eli ei liian kovakouraista käsittelyä villalle kuumalla. Käytä aina silitysliinaa raudan ja työn välissä.

Valitse sopiva tai mieluinen tapa liittää palat yhteen. Virkkaamalla kiinteitä silmukoita liittäen  on mielestäni hyvä käyttää vähän ohuempaa lankaa kuin ruutujen lanka, jos neliöt tulevat vaatteeseen.

Ommellen saa pehmeämmän ja notkeammat sauman. Peitteeseen virkkaamalla liittäminen samalla langalla sopii hyvin. Vaihtoehtoja ja mielipiteitä on useita. Mummon peitossa palat on liitetty ommellen yhteen.

Olen julkaissut tämän ohjeen aikaisemmin 20.11.2016 Punos-sidos-silmukka -blogissani otsikolla THE Isoäidinneliö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: