Siirry sisältöön

Pärekori sanomalehdestä

Kierrätä päivän lehti hyötykäyttöön – tee kori

Maakuntalehden yhden päivän numerosta saa yhden korin. Saattaa jopa jäädä pari sivua toista koppaa varten, jos on oikein hyvä uutispäivä, teemanumero tai paljon mainoksia alennusmyyntien aikaan. Punomista auttaa, jos käytössä on vähän maalarinteippiä ja pyykkipoikia. Saksillekin on vähän tarvetta.

Isokokoisen lehden sivusta tulee yksi ”päre”. Tabloidkokoisesta lehdestä tarvitset yhden sivuaukeaman yhteen päreeseen. Sivu/aukeama taitetaan pituussuunnassa kaksin kerroin kahteen kertaan eli tämän jälkeen paperi on nelinkertainen.

Sitten nelinkertainen sivu taitetaan vielä kolmeen osaan niin, että risareunat jää taitoksen sisälle piiloon. Yksi punontatyön päre on valmis.

Yhteen koriin tarvitset 10 pärettä.

Ensin punotaan pohja 3 + 3 päreellä ristikkopunontana. Siis yhden ali yhden yli. Pohjaristikko asetetaan päreiden keskelle.

Pohjapäreiden loppupään toimivat kopan laitojen loimina. Ne kaikki taitetaan pohjasta suoraan ylös.

Laitojen tekemiseen tarvitaan 4 pärettä. Yhdestä päreensä tulee yksi kerros. Nämä ovat kuteita. Jokainen kude kulkee yhden loimipäreen alta ja seuraavan päältä niin, että punoutuminen jatkuu säännöllisenä pohjasta reunaan. Kuteen alun voi kiinnittää loimeen maalarinteipinpalalla. Kiinnityspaikka on hyvä miettiä niin, että se ei näy valmiissa korissa pääli- eikä sisäpuolelle. Pyykkipojat auttavat mieluusti punosta pysymään paikallaan.

Kuten voi punoa paikoilleen myös tekemällä siitä ensin määrämittaisen kehikon. Makuasia, kummasta tavasta tykkää enemmän, mutta ehkä tällä kehikolla on alkuun helpompi saada jämptejä koreja. Itse tykkään punoa suoraan kuteella eli edellisellä tavalla.

Seuraavat kudekerrokset tehdään vastaavasti huomioiden sidoksen jatkuminen säännöllisenä.

Lopuksi kaikki loimipäreiden päät käännetään viimeisen kuteen alle, joka toinen sisäpuolelle ja joka toinen ulkopuolelle. Ennen reunojen kääntämistä koria on hyvä kiristää ja muotoilla, jos se vinksottaa johonkin suuntaan. Pyykkipojat avustaa reunojen kiristyksessä.

Loimien loput taitetaan vuorotellen sisään ja ulos.

Loppuloimia lyhennetään  – sopiva mitta 1,5 kuteen leveyttä.

Päät käännetään alla olevan kuteen alle – vuorotellen sisä- ja ulkopuolelle.

Sanomalehtikori on valmis käyttöön. Se toimii hyvin monenlaisten pikkutavaroiden säilyttimenä.

Korin kokoa voi varioida, mutta, jos yhdestä sivusta tuleva päre on liian lyhyt haluttuun kokoon, pitää tehdä jatkoksia. Ne on hyvä suunnitella niin, että eivät näy pääli- tai sisäpuolelle valmiissa kopassa. Pituutta voi jatkaa myös kesken punomisen, silloin saa katsottua liitoskohdan sijoittumisen piiloon jäävään kohtaan.

Olen pitänyt lukuisia lyhyitä kursseja paperikorin punomisesta, se sopii tekniikkana kaikenikäisille: alakoululaisista vaareihin.

Olen julkaissut tämän ohjeen aiemmin Punos-sidos-silmukka -blogissani 5.1.2013 pidempänä versiona otsikolla Tätä et voi tehdä verkkolehdellä.

Katso myös Postisesta punottu paperikori ja siihen liittyvä kannanottoni, jonka olen julkaissut Punos-sidos-silmukka -blogissani 29.3.2015 otsikolla Turhake postinen kummastuttaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: