Siirry sisältöön

Keittiöpyyhkeiden uusi elämä kestotalousliinoina

Parhaita keittiöpyyhkeitä on mielestäni vanhat, pellavaiset tai puolipellavaiset (loimi puuvillaa, kude pellavaa) pyyhkeet. Parhaiksi ne tekee hyvä imukyky, joka on pyyhkeen ykkösominaisuus. Toki ulkonäkökin on tärkeää, eli värit ja kuvioinnit.

Vanhat keittiöpyyhkeet ovat kestäneet mummolta äidin kautta tyttärelle. Osa edelleen seuraavalle sukupolvelle. Eivät tosiaankaan ole kertakäyttötuotteita. Mutta niin vaan nekin kuluvat käytössä, tulee reikiä ja joskus myös tahroja, joita on vaikea saada pois. Pois niitä en raaski heittää siltikään hyvän imukykynsä vuoksi. Ja on vanhoissa pyyhkeissä myös tunnearvoa, sukupolvien tarinoita ja kirjottuja nimikirjaimia.

Erilaisten kestotuotteiden kulta-aikana on nyt ollut ajankohtaista tehdä myös kestotalousliinoja. Talouspaperin korvikkeeksi keittiöön. Toimivat hyvin etenkin lapsiperheissä, joissa erilaista pyyhkimistä on useaan otteeseen päivässä. Pyyhi sormiruokailijan näpit ja naama koskealla kestoliinalla ja heitä käytetty liina pyykkikoriin muun pyykin joukkoon. Kun pyykkiä kertyy ja sitä pestään riittävän usein, toimii myös kestotuotteiden huolto.

Viimeisin kestoprojektini oli 5 käytöstä pois joutuneen keittiöpyyhkeen pilkkominen saumurilla sopivankokoisiksi kestotalousliinoiksi.

Liinoja säilytän keittiön pöydällä vanhassa Riihimäen lasin lasipurkissa. helposti käden ulottuvilla ja käyttöön otettavissa tarpeen vaatiessa.

Kestotuotteilla yritän vähentää talouspaperin kantamista kaupasta, samoin säästyy niiltä muoveilta, joihin talouspaperit on kääritty, pahimmillaan tuplamuoveihin.

Virkatut ja neulotut tiskirätit ovat olleet käytössä meillä jo vuosia, Niitä en vaihtaisi mistään hinnasta pois. Samoin kestohedelmä- ja vihannespussit ovat jo arkea. Kestovanulappuja olen tehnyt, mutta niiden huoltokierrättämiseen en ole saanut toimivaa systeemiä (mihin kylpyhuoneessa, miten pesuun jne). Vahakelmuihin eli muovi- tai alumiinikelmun korvikkeisiin on materiaalit hankittuna, mutta projekti vielä tekemättä. Pitäisi valita ensiksi kauniit retrokankaat mehiläivavahakäsittelyä varten.

Mitä kotitalouden kestotuotteita sinä käytät pienentämään hiilijalanjälkeä ja jostain muusta syystä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: