Siirry sisältöön

Joustavat asusteet neuloen

Neuloin itselleni talvisen asustesetin eli tuubihuivin, säärystimet, kämmekkäät ja pipon. Kaikki on neulottu samalla helpolla mallineuleella, jossa olen käyttänyt kahta selkeästi erivahvuista villalankaa. Tässä postauksessa on ohjeet noihin kaikkiin asusteisiin.

Sain maaliskuussa 2018 eli liki 2 vuotta sitten postissa entiseltä oppilaaltani ja nykyiseltä ystävältäni aivan ihanaa oranssin kirjavaa käsinkehrättyä lankaa kaksi vyyhteä. Lanka on 3-säikeistä villaa (yksi säie bluefaced leicasteria, yksi säie falklandia ja yksi säie merinoa). Langan pääsävy on oranssi, mutta siinä on kymmeniä sävyjä vihertävästä ruskeaan ja hentoon punaiseen, kun kaikissa säikeissä on oma värikirjonsa.

Lokakuussa 2019 otin langat aktiivikäyttöön. Siihen asti olin silitellyt niitä ohikulkiessa ja imenyt väriterapiaa silmien kautta. Testailin ensin yhdistämistä Wetterhoffin Silvia-silkkivillan (50 tex x 2) kanssa, mutta vaihdoin varsinaisiin tuotteisiin toiseksi langaksi paksumman nelisäikeisen Wetterhoffin Sivilla -silkkivillan (50 tex x 4). Tämä oli kuitenkin huomattavasti ohuempaa kuin käsinkehrätty lanka, joka vastaa juoksevuudeltaan noin 200 m – 100g lankoja, esim. Dropsin Karisma tai Pirtin Kehräämön 4-säikeinen kampavillalanka.

Kun aloitin asusteiden suunnittelua, tiesin jo, millä mallineuleella ne neulon. Olin neulonut jo pari huivia samalla helpolla mallineuleella.

Mallineule

Mallineule on simppeli: paksummalla langalla 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta 6 kerrosta. Sen jälkeen ohuemmalla langalla 2 kerrosta sileää neuletta. Sitten paksummalla langalla 2 nurin, 2 oikein joustinneuletta. Ja lopuksi ohuemmalla langalla 2 kerrosta sileää neuletta. Tämän jälkeen mallikerta toistuu.

Huomaa siis tuo joustimessa tapahtuva oikeiden ja nurjien silmukoiden paikan vaihtuminen. Se ja väliin neulottavat 2 kerrosta sileää neuletta ohuemmalla langalla katkaisevat joustimen. Pintaan syntyy palkkeja. Helppo ja silti näyttävä mallineule. Voisko nimi olla katkottu joustin.

Silmukkamäärän tulee olla pyöröneuleessa aina neljällä jaollinen, jotta mallineule menee tasan. Puikkojen vahvuudella voi säädellä neuleen pehmeyttä ja kuohkeutta. Tein asusteista säärystimet ja kämmekkäät napakammiksi kuin tuubihuivin ja pipon.

Ohjeet asusteisiin

Asustesetti koostuu tuubihuivista, säärystimistä, kämmekkäistä ja piposta.

Tuubihuivi

Aloitin asusteiden teon tuubihuivista. Leveys ja korkeus noin 27 cm.

132 silmukkaa. Pyöröpuikko 4,5. Neulo pyöröneuleena mallineuletta niin paljon, kuinka pitkän tuubistasi haluat. Minun tuubissani on mallineuletta 4 mallikertaa, jonka jälkeen vielä 5 kerrosta 2 oikein, 2 nurin joustinneuletta. Sitten silmukoiden päättely. Päättelykerros tulee alas ja tein siihen istuvuutta parantamaan vielä yhden kerroksen rapuvirkkauksella 3,5 numeron virkkuukoululla.

Säärystimet

Säärystimien mitat:leveys noin 11 cm ja pituus 22 cm. Siis varsin lyhyet säärystimet, koska en tykkää pitää pitkiä.

64 silmukkaa. Sukkapuikot 3,5. Neulo sukkapuikoilla mallineuletta niin paljon, kuinka pitkät säärystimet haluat tehdä. Minun säärystimissä on mallineuletta 3 kokonaista mallikertaa. Neljäs mallikerta on vajaana niin, että viimeiset 2 kerrosta ohuemmalla langalla jäävät pois ja kuudennella 2 nurin, 2 oikein kerroksella päätin samalla kaikki silmukat.

Kämmekkäät

Kämmekkäiden pituus 22 cm.

44 silmukkaa. Sukkapuikot 3,5. Neulo sukkapuikoilla mallineuletta niin paljon, kuinka pitkät kämmekkäät haluat. Jätä peukalolle paikka sopivaan kohtaan neulomalla peukalon silmukat erivärisellä langalla ja sitten uudelleen mallikerran langalla. Minun kämmekkäissä on koko pituudessa mallineuletta 4 kokonaista mallikertaa. Peukalon paikka on kolmannen mallikerran kahden viimeisen uhuemmalla langalla neulottavan kerroksen välissä. Peukalon paikalle neuloin 8 silmukkaan erivälisellä langanpätkällä. Kämmekkään yläreunassa päättelin silmukat mallikerran lopussa ohuemmalla langalla. Napakka yläreuna istuu kädessä hyvin.

Pipo

Pipon mitat: leveys noin 21cm, korkeus ennen kavennuksia noin 29 cm. Pipon kokopituus noin 33 cm.

100 silmukkaa. Lyhyt pyöröpuikko 4,5. Neulo pyöröneuleena mallineuletta niin paljon, kuinka pitkän pipin haluat. Huomioi pituudessa myös se, haluatko kääntää reunan, vaiko pitää suorana. Minun pipossa on mallineuletta 5 kokonaista mallikertaa. Sen jälkeen kavennukset. Käännän piposta kolmen palkin mittaisen reunan.

Pipon kavennukset: Neulo paksummalla langalla koko kerroksella aina kaksi silmukkaa yhteen 1 oikein, 1 nurin joustinneuleena. Tee tämän jälkeen kaikilla 50 silmukalla paksummalla langalla vielä 5 kerrosta 1 oikein, 1 nurin neuletta paksummalla. Neulo sitten ohuemmalla langalla 2 kerrosta sileää neuletta. Vaihda paksumpaan lankaan ja neulo taas koko kerroksen ajan 2 silmukaa yhteen 1 oikein, 1 nurin joustinneuleena, paitsi kaksi viimeistä silmukaa, jotta koko silmukkamäärä jää parilliseksi. Tee tämän jälkeen kaikilla 26 silmukalla paksummalla langalla vielä 5 kerrosta 1 oikein, 1 nurin neuletta. Neulo ohuemmalla langalla 1 kerros sileää ja sitten yksi kerros koko ajan 2 silmukkaa oikein yhteen. Vedä sekä paksumpi että ohuempi lanka kaikkien loppujen 13 silmukan läpi.

Viimeistely

Päättele asusteiden kaikki langanpäät huolellisesti. Tämä pehmeä lanka ja neulos eivät kaipaa muuta viimeistelyä. Tarvittaessa asusteet voi suihkuttaa suihkupullolla ja antaa rauhassa kuivua, niin langoista poistuu ylimääräiset jännitteet. Missään tapauksessa joustinneuletta ei saa käsitellä kuumalla höyryllä tai silitysraudalla.

Kysyttävä ohjeista? Laita viestiä!

Seuraavassa postauksessa Neulotut asusteet käytössä on kuvia, joista näkee, miltä asusteet näyttävät päälläni.

2 thoughts on “Joustavat asusteet neuloen Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: