Siirry sisältöön

Tähtineliö: virkkausohje

Tämän ohjeen tähti on virkattu neliö, ei perinteinen isoäidinneliö, vaan tähtimummo. Virkattu ruutu, jossa on tähti keskellä 5-sankarainen tähti. Tähti on virkattu viisikulmion ja ympyrän kautta neliöksi. Voit käyttää ohjetta siis myös 5-kulmion tai ympyrän tekemiseen, jos jätät viimeisiä kerroksia pois.

Ohje etenee siis seuraavien vaiheiden kautta neliöksi: virkkaa tähti, virkkaa 5-kulmio tähden ympärille, virkkaa ympyrä 5-kulmion ympärille, virkkaa ympyrään kulmat, virkkaa neliö.

Aloitus: tee kiristettävä aloitusrengas.

1. kerros (tähden keskusta): 

3 ketjusilmukkaa, 14 pylvästä, suljetaan piilosimukalla.

2. kerros (tähden sakarat): 

Jatka samalla värillä (oranssi). 5 kjs, 1 ks 2. kjs:ään, seuraaviin 1 puolipylväs, 1 pylväs, 1 pitkäpylväs. Kiinnitys 1. Kerroksen 3:een pylvääseen 1 kiinteällä ketjusilmukalla.

Vaihda väri viimeisen sakaran kiinnityksen yhteydessä (vihreä).

3. kerros (5-kulmio): 

4 ketjusilmukkaa (=pitkäpylväs) ,  sakaran kylkiä pitkin 1 pitkäpylväs, 1, pylväs, 1 puolipylväs, 2 kiinteää silmukkaa, 1 puolipylväs, 1 pylväs, 3 pitkää pylvästä jne. Eli täytä kaikkien sakaroiden välit 1 ks, 1 puolip, 1 p, 3 pitkäp, 1 p, 1 puolip, 1 ks. Kapenevassa sakaran reunassa eli mennessä kohti sakaran kärkeä ota yksi lanka reunasta, levenevässä sakaran reunassa kaksi eli silmukan molemmat reunat. Lopuksi sulje piilosilmukalla ja katkaise lanka. 5-kulmio on valmis.

4. kerros (ympyrä):

Kolmas väri (sininen). Aloita 5-kulmion kärjestä. Tee kaksi ketjusilmukkaa (=1 ks), 1 puolipylväs, 2 pylvästä, 2 pitkää pylvästä, 2 pylvästä, 1 puolipylväs, 1 ks. Yksi 5-kulmion kylki on pyöristetty ympyrän kaareksi. Jatka samoin seuraavat  neljä kylkeä. Sulje piilosilmukalla alun toiseen ketjusilmukkaan. Älä katkaise tai päättele lankaa, sillä samalla värillä tulee vielä yksi kerros. Tai toki voit muutella väritystä ja värijärjestystä mielesi mukaisesti.  

5. kerros (ympyrään kulmanpaikat):

Vaihda väri, mallissa keltainen. Tee 3 keljusilmukkaa seuraavaan silmukkaan, sitten kiinteä silmukka samaan silmukkaan = 1. nurkka. Tee kerros kiinteillä silmukoilla, mutta niin että teet samalla neliötä varten kaikki 4 kulmaa. Kulmien väli on 14, 13, 14 ja 13 kiinteää silmukkaa. Kulmassa aina päättyvän sivun viimeinen kiinteä silmukka ja alkavan sivun ensimmäinen kiinteä silmukka virkataan samaan silmukkaan ja niiden väliin yksi ketjusilmukka. Sulje kerros piilosilmukalla toiseen ketjusilmukkaan.

6. kerros (neliö):

Vaihda väri (sininen). Virkkaa sinisellä 4 ketjusilmukkaa (=1 pitkäpylväs) kahden kiinteän silmukan eli 1.kulman välissä olevaan ketjusilmukkaan. Virkkaa samaan paikkaan 1 pitkäpylväs, 2 ketjusilmukkaa, 2 pitkää pylvästä. Virkkaan sitten neliön yhdelle sivulle 1 pitkäpylväs, 2 pylvästä, 1 puolipylväs, 5 kiinteää silmukkaa, 1 puolipylväs, 2 pylvästä,  1 pitkäpylväs. Sen jälkeen vuorossa toinen kulma eli 2 pitkää pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 2 pitkää pylvästä. Virkkaa toinen sivu samoin kuin ensimmäinen, mutta vain 4 kiinteää silmukkaa. Sitten kolmas nurkka, 3. sivu kuten 1:nen, 4:s nurkka ja 4. sivu kuten toinen. Sulje kerros piilosilmukalla.

Tähtiruutu on valmis. Päättele langat, jos et ole päätellyt niitä virkkauksessa edetessä kerrosten sisään (suosittelen).

Käytin tähtiruudoissa pääosin Pirtin kehräämön karstalankaa 140 tex x 3, oranssi ja vihreä ovat liukuvärjättyjä, siniset ovat vähän erisävyisiä itsevärjättyjä indigokokeiluja. Keltainen lanka on Hjärte Garnin Lima-villalankaa. Käytin koukkua numero 4. Ruudut ovat pingotettuina noin 14 x 14 cm kokoisia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: