Siirry sisältöön

Tervetuloa Punospirjo-blogiin!

Punospirjo-blogi on käsityöaiheinen blogi, jossa tulen julkaisemaan käsityöohjeita ja -niksejä, eri tekniikoilla tehtyjä käsityötuotteita sekä käsityö- ja kulttuuritapahtumien esittelyjä. Blogissani käsityötekniikoiden kirjo on laaja, sillä se kuvastaa minua, Punospirjoa, käsitöiden tekijänä. Punospirjo -blogi ei ole kuitenkaan käsityöpäiväkirja, vain valikoidut tekniikat, tuotteet ja ohjeet päätyvät blogiin.

Punospirjo -blogin juuret ovat Punos-sidos-silmukka -blogissa, jota kirjoitin aktiivisesti noin viisi vuotta (2012-2017). Kesällä 2017 kaipasin blogiin uudistusta niin visuaalisesti, rakenteellisesti kuin sisällöllisestikin. Uuden Punospirjo-blogin synnyttämiseen meni kaksi vuotta. Pohdinnan jälkeen tuntui parhaalta aloittaa ihan uusi blogi sen sijaan, että olisin päivittänyt vanhaa. Punos-sidos-silmukka -blogi on edelleen julkinen ja käytettävissä, sillä siellä on päivittäin kymmeniä kävijöitä etenkin suosituimmissa ohjeita sisältävistä julkaisuissa. Vanha blogi on aikansa tuote ja saa sellaisena jatkaa elämäänsä ohje-, idea- ja juttupankkina.

Punospirjo -blogin synnyttämiseen en kyennyt teknisesti ilman apua. Uuden tekemisessä olen saanut hyvää apua Avu Oy:ltä. Ilman Avun osaavaa apua en olisi nyt tässä blogin julkaisuvaiheessa. Käytännössä kaikki uuden blogin tekemisen vaiheet on käyty läpi parissa viikossa, vaikka ajatuksen tasolla kului sitä ennen yli 20 kuukautta. Prosessin aikana olen oppinut tosi paljon uutta. Vielä en ole täysipainoisesti voinut keskittyä sisältöjen tekemiseen, kun tässä on ollut monenlaisia vaiheita. Avu Oy:n sivuilla on heidän blogikirjoitus yhteistyöstämme.

Punospirjo blogissa ja Instagramissa

Talvella ostin oman domainin (punospirjo.fi). Punospirjo on ollut minun käyttäjätunnus Instagramissa koko sen ajan, jonka olen IG:tä käyttänyt. Punospirjo -instagramissa on käsityöpainotteinen julkinen tilini, joten oli itsestään selvää, että siitä tuli myös uuden blogin nimi. IG-tilini viimeiset kuvat näkyvät aina Punospirjo -blogissa Tietoja minusta -sivulla.

Varsinainen konkreettinen blogin perustamistyö alkoi alustan valinnasta. Punos-sidos-silmukka -blogi on Bloggerin ilmaisella pohjalla, mutta nyt vaihdon alustaksi WordPressin ja sen Premium-tason. Alustan valinnan jälkeen tutustuin erilaisiin WordPressin teemoihin. Hankin teeman, joka tuntui tukevan tavoittelemaani visuaalisuutta ja monipuolisuutta. Näitä kaikkia valintoja tein yhteistyössä Avu Oy:n kanssa. Ennen julkaisuja oli vielä haasteellista suunnitella kategorioita ja sivunavigointia sekä avainsanalogiikkaa. Näitä on avulaisten kanssa säädetty muutamaan otteeseen eri näkökulmista.

Punos-sidos-silmukan parannettu painos

Sisältö on minun näköistä, kuten oli vanhassakin blogissa. Pyrin kehittymään kohdennetumpiin ja rajatumpiin julkaisuihin kuin Punos-sidos-silmukka -blogin osin ylipitkät ja monisäikeiset julkaisut olivat. Avu Oy:ltä olen saanut hyvää mentorointia julkaisujen rakenteesta, pituudesta ja sisällöstä. Uuden oppiminen ja toteuttaminen on saatu yhdessä käyntiin.

Julkaisujen osalta olen tehnyt Punospirjo -blogin pohjatyötä hyödyntämällä Punos-sidos-silmukka -blogin suosittuja julkaisuja. Tätä teen osin vielä jatkossakin, sillä vanhaan blogiin on hautautunut monia mielestäni päivänvaloa kaipaavia ohjeita. Punospirjo -blogissa olemmekin avulaisten kanssa työstäneet paljon julkaisujen kategoriointia sekä ylä- ja sivunavigaatiota. Nämä ovat erityisen tärkeitä, kun Punospirjo -blogi kattaa monia eri käsityötekniikoita ja myös erilaisia juttutyyppejä. Toivon, että pystyn painottumaan monipuolisesti käsitöihin liittyviin ohjeisiin, nikseihin ja tapahtumiin. Punospirjo -blogin julkaisuun mennessä päivitettyjen ja uusien julkaisujen avulla olen hahmottanut konkreettisesti tavoittelemaani rakennetta.

Punospirjo -blogissa on neulontaa ja virkkausta, kudontaa ja punontaa, kirjontaa ja ompelua, kehruuta ja värjäystä sekä myös joitakin muita tekniikoita. Juttutyypit ovat käsityötuotteiden, ohjeiden, niksien ja käsityö- ja kulttuuritapahtumista kertomisen alueilta. Pyrin myös tuomaan esille kestävän kehityksen arvoja ekologisten ja kierrätettyjen materiaalien sekä kestävän kehityksen toiminnan kautta.

Jokaisessa projektissa tulee vastaan aika, jolloin pitää lopettaa suunnittelu. Punospirjo -blogille se vaihe tuli vastaan tänään, vaikka tekisi vielä mieli hioa yhtä ja toista. Mutta nyt on aika kohdata lukijoita ja saada palautetta. Kyllä jännittää. Loppumassa on myös loimi, johon olen kutonut viime kuukausina noin 15 metriä villahuiveja. Niidenkin purkaminen kangastukilta jännittää yhtä paljon. Toisaalta nyt on paljon uusien alkujen mahdollisuuksia!

Otan mielelläni vastaan lukijapalautetta niin kommentteina julkaisuihin kuin myös sähköpostin kautta viesteinä. Postilaatikko löytyy etusivun alareunasta. Toivon, että voin kehittää blogia tasapainossa lukijoiden tarpeita huomioiden ja oman osaamiseni rajoissa. Ajattelen, että kehitymme yhdessä, minä ja lukijat, jos pystyn luomaan uutta ja lukijoita kiinnostavaa sisältöä.

2 thoughts on “Tervetuloa Punospirjo-blogiin! Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: