Siirry sisältöön

Lapsen lapaset intialaisella peukalokiilalla

Pienen lapsen lapasissa tärkeitä ominaisuuksia ovat riittävän pitkä rannetta lämmittävä ja hihassa pysyvä tai hihan päälle mahtuva varsi, sekä peukalo, johon pikkuinen peukku hyvin solahtaa sisään. Intialainen peukalokiila on tähän mielestäni ihan ehdoton, peukku menee ongelmitta ja helposti paikoilleen.

Lapasten neulontaohje

Lapasten ohje on noin 1-2 ja (4-5) vuotiaalle.

Käytetyn langan vahvuus on noin 200 m – 100 grammaa lankaa. Kuvien lapaset on neulottu Pirtin Kehräämön kampavillalangasta 110 tex x 4, jotka on värjätty luonnonväreillä. Yleensä suosin lapasissa 100 % villalankaa, koska se ovat käytössä lämpimämpää kuin tekokuidulla vahvistetut sukkalangat. Käytin neulomisessa sukkapuikkoja nro 3.

Luo 28(32) silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle.

Neulo varteen 2 kerrosta nurjaa ja 2 kerrosta oikeaa ja toista näitä raitoja 6(8) kertaa tai niin kauan, että varsi on haluamasi mittainen.

Neulo 1 o, 1 n joustinta noin 8(10) kerrosta tai haluamasi pituus. Neulo kaikki oikeat silmukat kiertäen eli ota silmukka neuloessa takareunasta.

Neulo sileää neuletta 2(3) kerrosta.

Vasemman käden lapanen

Jaa varren neulomisen jälkeen silmukat puikoille seuraavasti: 1.puikko 3 (4) silmukkaa 2. Puikko 11(12) silmukkaa, ja 4. puikko 7 (8) silmukkaa. Toisella puikolla olevat 11(12) silmukkaa ovat peukalokiilan silmukat, joilla tehdään lopuksi lapasen peukalo.

Neulo 1. puikon silmukat ja lisää puikon lopussa 1 silmukka neulomalla puikkojen välistä lanka kiertäen oikein. Nyt 1. puikolla on 4(5) silmukkaa. Neulo muiden puikkojen silmukat oikein. Neulo taas seuraavalla kierroksella 1. puikon lopussa 1 silmukka lisää neulomalla puikkojen välistä lanka kiertäen oikein. 1. puikolla on 5(6) silmukkaa. Neulo muut kerroksen puikkojen silmukat oikein. Jatka silmukoiden lisäämistä 1. ja 2. puikon välissä joka kierroksella, kunnes 1. puikolla on 14(16) silmukkaa.

Siirrä 2. puikon 11(12)silmukat apulangalle peukaloa varten. Jaa 1. puikon silmukat kahdelle puikolle 7(8) silmukkaa kumpaankin. Neulo kaikilla puikkojen silmukoilla sileää neuletta 12(14) kerrosta tai kunnes pikkurilli peittyy.

Tee kärkikavennus seuraavasti: neulo 1. puikon. 1. silmukka oikein, tee ylivetokavennus, neulo loput silmukat puikolta oikein. Neulo toisen puikon silmukat oikein kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, neulo 2 silmukkaa oikein yhteen, neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo 3. ja 4. puikon silmukat samoin kuin 1. ja 2. puikon silmukat. Jatka neulomista ja kavennuksia joka kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa. Neulo 1. Puikon silmukat etukautta oikein yhteen, neulo 2. puikon silmukat oikein yhteen, neulo 3. ja 4. puikon silmukat yhteen samoin kuin 1. ja 2 . puikko. Katkaise lanka ja vedä se kaikkien jäljellä olevien neljän silmukan läpi.

Oikean käden lapanen

Neulo varsi samoin kuin oikeassa lapasessa. Neulo 2(3) kerrosta oikein sileää.

Jaa silmukat puikolle 1. ja 2. puikko 7(8) silmukkaa, 3. Puikko 11(12) silmukkaa, ja 4. puikko 3(4) silmukkaa. Kolmannen puikon 11(12) silmukkaa ovat peukalokiilan silmukat, joilla lopuksi tehdään lapasen peukalo.

Neulo 1.-3. puikon silmukat oikein. Lisää ennen 4. puikkoa yksi silmukka neulomalla puikkojen välistä lanka kiertäen oikein ja laita silmukka 4. puikolle, neulo loput silmukat. Neljännellä puikolla on nyt 4(5) silmukkaa. Jatka peukalokiilan neulomista niin että lisäät yhden silmukan 4. puikon alkuun puikkojen välisestä langasta kiertäen joka kerroksella, kunnes 4. puikolla on 14(16) silmukkaa.

Siirrä 3. puikon 11(12) silmukat apulangalle peukaloa varten. Jaa 4. puikon silmukat kahdelle puikolle 7(8) silmukkaa kumpaankin. Neulo kaikkien puikkojen silmukoilla sileää neuletta 12(14) kerrosta tai kunnes pikkurilli peittyy.

Tee kärkikavennukset samoin kuin toisessa lapasessa.

Peukalot

Ota silmukat apulangalta puikolle, poimi lisäksi peukalon takareunasta 2 silmukkaa, jaa silmukat kolmelle puikolle. Puikoilla on 4(5), 4(5), 5(5) silmukkaa. Neulo 8(10) kerrosta tai kunnes peukalo melkein peittyy. Neulo jokaisen puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen kunnes jäljellä on 5(6) silmukkaa. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Kastele lapaset suihkupullolla ja anna kuivua vaakatasossa.

Lapasten peseminen

100% villalangasta neulotut lapaset pestään villanpesuaineella käsin ja oiotaan kosteina muotoonsa. Superwash käsitellyt langat ja sukkalangat
voit pestä koneessa villaohjelmalla.

Saitko ohjeesta selvää? Anna palautetta etenkin, jos on tarvetta kirjoittaa jokin kohta selkeämmin!

Intialainen peukalokiila jakaa selvästi mielipiteitä. Monen mielestä se on ruma. Minusta se on anatominen ja mukailee peukalon muotoa. Siten sitä pitäisikin arvioida vain käyttäjän kädessä ei tyhjänä. Mutta on hienoa, että peukalon lapaseen voi tehdä niin kovin monin tavoin, jokaiselle tumpunneulojalle löytyy varmasti se oma ja mieluisin.

7 thoughts on “Lapsen lapaset intialaisella peukalokiilalla Jätä kommentti

 1. Iloiset kiitokset hyvistä neuleohjeista! Huomenna lähtee vuoden vanhalle Johannekselle paketti joka sisältää kaulurin ja lapaset, joissa intialainen peukalo. Ohjeesi ovat selkeitä, niitä on ”tumpelomumminkin” helppo seurata.

  Tykkää

 2. Kiitän myös kovasti Lapaset ohjeesta ,se on hyvä ja selkeä meille vähemmän kutoneille 🙂
  Eikä ole ruma 🙂
  Osaako punospirjo selventää tätä ohjetta :
  .
  Ohje:
  Luo 24s
  2 krs:ta nurin
  13 krs:ta oikein
  Kavenna seuraavalla kerroksella 4s (=20s)
  10 krs:ta 1o 1n -joustinta
  Neulo 1krs oikein lisäten samalla 2s (=22s)
  Peukalokiila:
  1. krs: 1o, lisää silmukkamerkki, lisää 1s, 1o, lisää 1s, lisää silmukkamerkki, 20o
  2. krs: oikein
  Toista näitä kahta kerrosta samaan tapaan, kunnes merkkien välissä on 7 silmukkaa, neulo sitten vielä 3 kerrosta oikein lisäämättä (tai kunnes kiilan korkeus on 4cm) ja ota peukalon silmukat odottamaan, luo peukalo silmukoiden tilalle 1s.
  Neulo oikeaa kunnes kämmenen korkeus on 8cm ja aloita kavennukset:
  1. krs: yvk, 9o, 2o yht., yvk, 9o, 2o yht.
  2. krs: yvk, 7o, 2o yht., yvk, 7o, 2o yht.
  Jatka kaventamista samaan tapaan joka kerroksella, kunnes jäljellä on 6s. Katkaise lanka, kiinnitä hyvin ja päättele.
  Peukalo:
  Ota odottavat 7s puikoille ja poimi yläpuolelta 2-3s ja neulo 2,5cm, kavenna neulomalla kerros 2o yht., päättele.
  Tuo peukalokiila tässä mallissa ei auennut itselleni 😦
  Kiitän avusta 🙂

  Tykkää

 3. Aivan täydelliset tumput hyvällä, minulle uudella peukalolla 10 kk ikäiselle! Tein hiukan vähemmillä silmukoilla ja pitkällä varrella, johan pysyy,peukalo sujahtaa paikalleen ja saa otteen syksyisistä vaahteranlehdistä .KIITOS

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: