Siirry sisältöön

Kestojoulukalenteri

Ompelin pyynnöstä päiväkoti-ikäisille veljeksille kestojoulukalenterin. Kalenterin 24 luukkua ovat käytöstä poistettujen farkkujen takataskuja.

Taskut on leikattu irti farkuista niin, että niissä on myös taustakangas eli ovat pusseja. Lisäksi taustakangas on leikattu taskunsuuta noin 1 cm pidemmäksi ja se on ommellessa taitettu saumanvaraksi.

Kalenterin pohjakangas on koottu vanhasta kokeellisesta pöytäliinasta, johon on maalattu tähtiä pohjasidoksen nastakohtiin. Ei siis ollut mikään käytännöllinen ja huollettava pöytäliina. Pöytäliina oli kokenut myös jo toisen elämän verhokappoina.

Farkkutaskut on sommiteltu pohjakankaalle kuusen muotoon. Taskut on kiinnitetty koneella ommellen. Taskujen numerot on merkitty tussilla askarteluhuopapaloihin. Numeroiden järjestys on sattumanvarainen, mutta 24:s tasku on kuusen latvassa. Numerot on ommeltu etupistoin kiinni taskuihin. Tarvittaessa ne saa siis helposti irti ja järjestystä voi muuttaa vuosien varrella. Tai koko kuusen käyttötarkoitusta voi muuttaa.

Isommille lapsille tai aikuisille kalenteri toimisi ihan näin. Kaikki taskut voi täyttää kerralla ja avata sisällön päivä kerrallaan joulukuun alusta jouluaattoon.

Pienten lasten kanssa kalenterin täyttäminen kerralla voi olla haasteellista, sillä sisältö herättää liikaa pienten uteliaisuutta, eikä luukkujen sisällöt välttämättä saa olla rauhassa. Tosin samaa saattaa olla myös aikuisempienkin kanssa. Lisäksi päivien järjestyksen eteneminen ei ole pienille selvää, kun numerot 1-24 eivät vielä ole hanskassa.

Pedagogi minussa pohti, miten kalenterista saisi toimivan myös oppimisen kannalta. Miten voisi hauskasti oppia numeroita ja niiden järjestystä sekä myös ajan kulumista päivästä toiseen eli joulukuun ensimmäisestä jouluaattoon. Mielestäni keksin kokeilemisen arvoiset ratkaisut.

Tein toiset huopanumerolaput ja kiinnitin ne nauhaksi kalenterin alareunaan. Siitä näkee numeroiden järjestyksen 1-24. Numeronauhan vuorossa olevan numeron avulla voi etsiä kuusesta vuorossa olevan taskun. Kankainen nuoli osoittaa vuorossa olevan päivän. Vanhempien tehtävä on siirtää nuolta päivä kerrallaan eteenpäin. Näin saadaan siis numerot 1-24 haltuun. Ainakin eskari-iän lähentyessä.

Entä miten kuusesta voi hahmottaa joulun lähestymisen? Eli sen mitkä taskut ovat jo olleet käytössä ja mihin taskuihin on vielä yllätyksiä tulossa?

Kiinnitin silittämällä kaksipuoleisella liimakankaalla kaksi painokangasta yhteen. Toinen kangas on Sanna Annukan Marimekolle suunnittelema Raanu-kuosi vuodelta 2011 ja toinen on vanhaa retrokangasta verhokapasta. Leikkasin retrokankaan ympyräkuvioiden mukaan 8 palloa. Lisäksi leikkasin piparkakkumuottien avulla 8 tähteä ja 8 sydäntä. Varmistin kankaiden yhdessä pysymisen vielä kapealla siksakilla kuvioiden reunojen ympäri. Laitoin jokaiseen koristeeseen hakaneulan kiinnitystä varten.

Päivä kerrallaan joulukuun alusta alkaen avattuihin luukkuihin laitetaan koriste, lasten valinnan mukaan joko tähti, pallo tai sydän. Näin joulukuusi on jouluaattoon mennessä saanut kaikille oksille koristeet.

Lopuksi muistin viime talvena kirjoen ja aplikoiden koristelemani risan farkkutaskun, jolla ei vielä ollut loppusijoituskohdetta. Lisäsin avannossa polskivalle ukkelilla tonttulakin ja kiinnitin taskun kuusen juurelle. Tässä taskussa ovat kaikki kuusenkoristeet (jos vaan saavat olla pieniltä uteliailta näpeiltä rauhassa).

Kestojoulukalenteri on nyt valmiina käyttöön. Joulukuun alkuun on vielä muutama päivä aikaa. Kalenterin sisältöjen miettiminen on veljesten vanhempien hommaa. Mummon osuus on nyt valmiina.

Kun kestojoulukalenterin tekeminen omille lapsille jäi 90-luvun ruuhkavuosina vuosi toisensa jälkeen suunnitteluasteelle, niin on hienoa saada nyt mummona kalenteri suunnittelusta valmiiksi hyvissä ajoin ja hyvillä mielin.

Omannäköistä ja kestävää joulunodotusta kaikille!

One thought on “Kestojoulukalenteri Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: