Siirry sisältöön

Ristipistojen uusi elämä – radikaalit ristipistot

Koskaan ei pitäisi sanoa ”ei koskaan enää”. Ei ainakaan ristipistoista, joiden tekemisen ajattelin 70-80-lukujen taitteessa riittävän ajatuksella ”Nyt on mun ristipistot pistelty, tämä oli tässä ja nyt on aika siirtyä eteenpäin.” Niin siirryinkin ja paljon on tekemisiä ja tapahtumia virrannut elämässä, kunnes noin kaksi vuotta sitten eli heinäkuussa 2018 ristipistot alkoivat viedä mukanaan ihan uusin ajatuksin. Lähdin mukaan Hämeenlinnan radikaalien ristipistojen tapaamisiin. Sen jälkeen on tullut pisteltyä aika monta tekstiä. Ehkä jonkinlaisia heikkoja signaaleja oli jo kesällä 2016, kun ostin Tallinnan tuliaisina laatikollisen erivärisiä helmilankakeriä ilman mitään ajatusta niiden käytöstä. Värit olivat kauniita ja hinta sopiva.

Kirjoittaminen ristipistoin on meditatiivista, jokaista kirjainta ja tekstin ajatusta ehtii pohtimaan pistojen aikana eri näkökulmista. Moni teksti tai kuva aukeaakin ehkä parhaiten just vaan pistelijälle itselleen. Fontteja kirjoittamiseen löytää googlaamalla kuvahakuja sopivilla hakusanoilla, esim. ”ristipistokirjaimia” tai cross stitch fonts”. Ja toki kirjaimia voi suunnitella myös ihan itse.

Radikaalit ristipistot on yhteisöllistä tekemistä, jossa korostuu tasa-arvo ja suvaitsevaisuus erilaisten ihmisten ja ryhmien välillä. Radiaalien ristipistojen ryhmiä kokoontuu Suomessa useissa kaupungeissa. Hämeenlinnan radikaalien ristipistojen moottoreina on hamkin ohjaustoiminnan koulutuksesta artenomeiksi valmistuneita aktiivisia nuoria naisia. Taidan olla useimmiten kokoontumisten seniori ja imen näkökulmia ja ajattelumalleja nuoremmistani.

Radikaaleissa ristipistoissa jokainen voi valita oman radikaalisuuden tason ja tekemisen tavoitteen. Kokoontumisiin voi myös tulla ilman aikaisempaa kokemusta tai omia materiaaleja. Ryhmässä on kangasta, lankoja ja neuloja yhteiseen käyttöön. Ja aina ei ole pakko pistellä, vaan voi tulla tapaamaan muita pistelijöitä.

Ristipistoihin sopii hyvin palttinasidoksinen kangas, aidakangas, tai muutoin sellainen kangas, josta on helppo laskea lankoja. Yksi ristipisto syntyy kahdesta ristikkäin menevästä vinosta pistosta. Ohje ristipistoihin löytyy esim. Punomon sivuilta. Osa käyttä ristipistojen ompeluun ompelukehystä, minusta on useimmiten sujuvampaa tehdä ristipistot ilman kehystä. Käytettävät langat riippuvat pistelytyön käyttötarkoituksesta, mutta tavallisimmin niihin käytetään puuvillaisia kirjontalankoja; joko 6-säikeistä muliinilankaa tai tiukkakierteistä helmilankaa. Muliinilankaa myydään pienissä vyyhdeissä, joissa on alle 10 metriä lankaa, väri- ja sävyvalikoima on hyvin laaja. Yleensä pistoihin käytetään 2 tai 3 säiettä muliinilangasta ja tämän vuoksi muliini lanka on hyvin loivakierteistä, säikeet on helppo irrottaa toisistaan. Säikeiden määrä valitaan niin, että pistot ovat riittävä täyteläisiä, mutta eivät liian tunkkaisia / tiiviitä. Helmilanka käytetään aina sellaisenaan. Helmilankaa saa sekä pienillä noin 20 gramman kerillä tai pieninä vyyhteinä. Myös helpolangoissa on paljon väri- ja sävyvaihtoehtoja tarjolla.

Minun radikaalius on sellaista, että voin lukea tekstit ääneen vaikka lastenlapsille tai vanhemmilleni. Minun teksteissä voimasanat eivät ole kirosanoja tai muutoin suuhuni sopimattomia. Tekstini syntyvät mummoenergiasta, itse- ja käsillä tekemisen voimaannuttavasta vaikutuksesta, luonnon ja sen antimien merkityksestä sekä kestävän kehityksen ja kierrätyksen tärkeydestä.

Tässä postauksessa on kuvia Hämeenlinnan radikaaleissa ristipistoissa syntyneistä pistelyistäni, niiden innoittamana tai ajankohtaisista asioista muutoin syntyneitä ristipistotekstejäni. Kuvissa vilahteleva kukallinen pieni ristipistopussi on 70-80 luvun vaihteen pistelyitäni. Karviaisia ja viinimarjoja sisältävät pistelyt ovat kirppislöytöjä, pienia tauluja, joissa marjat olivat kehyksissä. Purin ne auki ja lisäsit pakastus- ja pysy kotona -tekstit.

Marttojen M-on vanhassa Marttahuivissa ja yksi nimmari tuttinauhassa. Muutoin tekstit ovat vielä ilman lopullista sijoituskohdetta ja se vähän mietityttää. Mielestäni kaikella tekemisellä pitäisi olla myös käyttötarkoitus, vaikka suunnittelun ja tekemisen prosessi ovat hyvin merkityksellisiä ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä.

Maaliskuun 2020 puoliväli lamaannutti blogini kokonaan, edessä oli iso ja tuntematon uhka, Korona pandemia. Käsitöillä on ollut voimaannuttavaa käsitellä haastavan ajan tunteija ja ajatuksia. Nyt kun takana on 15 viikkoa etätyötä ja 5 viikkoa kesälomaa, on taas aika aktivoitua täällä. Siitäkin huolimatta, vaikka toinen aalto Koronaa vyöryisi myös Suomeen. Pidetään huolta turvaväleistä, käsihygeniasta ja vastuullisesta toiminnasta. Kun näistä huolehtii, niin nyt ei tarvitse pysyä kotona ja toivottavasti siihen ei palata tulevana syksynäkään.

Hämeenlinnan radikaalit ristipistot alkoivat kokoontua taas kesäkuussa. Kokoontumisia oli kaksi (toinen linnanpuistossa ja toinen Kortteli2:n portaikossa).

Seuraavat pistelyt ovat lauantaina 8.8.2020 klo 12-15 Ystävyyden puistossa ja perjantaina 28.8.2020 Taiteiden yössä 18.00 alkaen Kortteli2:ssa. Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä tai ihan ilman kynnystä, katselemaan, juttelemaan tai pistelemään. Syksyllä 2018 taiteiden yössä pisteltiin yhteisöllisesti ja isosti matonkuteilla sillankaiteeseen tekstiä: Meitä olisi moneen junaan. Tuolloin oli ajankohtaista pikajunien pysähtyminen Hämeenlinnassa ja pendelöinnin onnistuminen Helsingin ja Tampereen suuntiin.

Viimeisin pistelyni ”Kaikkia sävyjä tarvitaan” sai ensimmäisen sanansa jo 2018. Sitten unohdin, mitä olin ajatellut kirjoittaa. Instagramissa sain ehdotuksia jatkoksi, mm. Kaikkia värejä tarvitaan. Värit muuttuivat sävyksi, sillä niillä on ajattelussani laajempi merkitys: sävyt voivat värien lisäksi tarkoittaa tunteita, ajatuksia, toimintatapoja jne valintoja. Tarkoituksenmukaisilla sävyillä kohti uutta syksyä!

One thought on “Ristipistojen uusi elämä – radikaalit ristipistot Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: