Siirry sisältöön

Käsityöaktivismi – Jalanjälkeni

Jalanjäljelläni otan kantaa käsityaktivismin eli craftivismin keinoin.

Loppukesästä törmäsin netissä mielenkiintoiseen asiaan, KSL-opistosta sai tilata ilmaisia käsityöaktivismin tarvikepaketteja. Ja saa edelleen, tässä linkki. Vaikka olen 2,5 vuotta ollut mukana radikaaleissa ristipistoissa, pysähdyin ihmettelemään, että mitä kummaa tämä tarkoittaa. Totesin itselleni, että asia selviää vain tilaamalla oma tarvikepaketti. Ja sitten tilasin samantien 10 pakettia, sillä ajattelin niille löytyvän käyttöä esim. Hämeenlinnan radikaaleissa ristipistoissa, meidän Marttayhdistyksessä tai työpaikan käsityökerhossa. 10 tarvikepakettia tuli postissa: jokaisessa tarvikepaketissa on pala kierrätyshuopaa, villalankaa, neula, jalanjälkeni -tuotemerkki sekä esite käsityöaktivismista. Ja pussillinen Sivistyksen siemeniä.

Sitten kiihtyi taas korona, eikä olekaan ollut fyysisiä kokoontumisia harrastusporukoissa. Niinpä en ole käsityöaktivismipaketteja päässyt jakamaan. Yksin en paketin työstämiseen aktivoitunut. Syksyn edetessä unohdin paketit ristipistokassiini, kunnes tällä viikolla tapahtui aktivoituminen.

Kaivoin esiin Jalanjälki -käsityöaktivismitarvikepaketin, pyörittelin käsissä ja mietin, mikä olisi minun juttu ja tärkeä viesti siihen. Kerroin aikaisemmassa postauksessa radikaaleissa ristipistoissa, että tekstini ovat toistaiseksi jääneet yksittäisinä kannanottoina tilkuille ilman käyttötarkoitusta ja se vähän harmittaa. Olen toki jakanut niitä kuvina sosiaalisessa mediassa.

Nyt aloin työstää asiaa käyttötarkoituksen kautta. Samana iltana ompelin koneella tuolinpäällisiä ja tajusin, että minun neulatyynyt ovat kuin suutarin lasten kengät. Ankeita kyhäelmiä, ilman mitään tyyliä, syvenpää ajatusta ja visuaalista kauneutta.

Tarvitsin siis neulatyynyn. Leiriö oli heti käsissä syntyvä muoto kierrätyshuopapalasta. Etenin tuote edellä ja lierion saumaa ommellessa mietin tekstiä. Valittu teksti liittyy osin tuotteen käyttötarkoitukseen.

Kirjoin tekstin ketjupistoin. Vähän jouduin kaivamaan lisää lankaa omista varastoista, sillä ketjupistoihin kuluu aika paljon lankaa, keskimäärin kolme kertaa kuljettavan matkan pituus.

Kirjomisen jälkeen täytin lieriön superlonilla ja päät ompelin piiloon pitkillä lankajuoksuilla reunasta toiseen. Ehkä joku päivä pujottelen noihin lankoihin kuteet esim. palttinan mukaan. Jalanjälkeni tuotemerkin ompelin kiinni ompelulangalla pienin huomaamattomin pistoin, sillä halusin vaikutelman, että se on kiinni vain yhdellä nuppineulalla.

Teksti liittyy neuloihin, joiden koti neulatyynystä tuli. Teksti viittaa myös toisten ihmisten kunnioittamiseen. Mielestäni teksti on ajankohtainen ja monimerkityksellinen viesti tässä ajassa, jossa vuorovaikutuksessa eletään isoa murrosta niin työelämässä, opiskelussa kuin vapaa-ajan harrastuksissakin. Eikä tekstiä tarvitse ajatella vain koronan aiheuttaman etäpainotteisen vuorovaikutuksen kautta. Miten voisimme kunnioittaa nykyistä enemmän toisiamme ja mielipiteitämme?

Piikittele neuloja, älä ihmisiä!

Piikittele neuloja, älä ihmisiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: