Siirry sisältöön

Neulotut villasukat virkatuilla kukkaruuduilla

Nämä Kurpitsa – villasukat ovat pääosin ihan tavalliset perussukat, jotka on neulottu varresta varpaisiin. Lisätvistinä sukissa on varressa virkatut ruudut. Tässä postauksessa on suuntaa antava ohje Kurpitsa -sukkiin; nimen sukat saivat toisaalta väreistä ja toisaalta siitä, että neuloin niitä pyhäinpäivän (halloween) viikonloppuna.

Näiden sukkien koko on noin 39. Lanka on Dropsin Nord -lanka, jossa on 45% alpakkaa, 30%polyamidia ja 25% villaa. Sukat on neulottu looppaamalla 2,5 numeron pyöröpuikolla. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös sukkapuikkoja.

Virkattuja ruutuja varressa on kolme, jokaisen koko noin 9 x 9 cm. Ruudut on virkattu soveltaen Virkatun kukkaruudun ohjetta Villasukan kukkaneliöissä on kukkaosiossa yksi kerros enemmän kuin tuossa ohjeessa. Neljännessä keltaisessa kukkakerroksessa toistuu 5 päistään yhteenneulottua pylvästä ja väleissä 4 ketjusilmukkaa. Vihreässä kerroksessa, joka tekee kukkaympyrästä neliön, on ruudun sivuissa 2 x 5 puolipylvästä, kulmissa 2 pylvästä, 3 pitkää pylvästä, 3 ketjusilmukkaa, 3 pitkään pylvästä, 2 pylvästä. Kylkien pylväsryhmien ja kulman väleissä on 1 ketjusilmukka.

Virkatut ruudut voi heti aluksi liittää yhteen tai sitten myöhemmin. Minä olen tehnyt ruutuja yhdistävät saumat siinä vaiheessa, kun varsi on neulottu valmiiksi. Ruutujen saumat olen virkannut kiinteillä silmukoilla ottaen koukulle ruudun reunasilmukan takareunan. Ruutujen yläreunassa eli varren yläreunassa on kerros kiinteitä silmukoita ja toinen kerros rapuvirkkausta eli kiinteitä silmukoita takaperin.

Varren silmukat on poimittu langan kanssa ruutujen reunasilmukan takareunasta. Silmukoita on poimittu kustakin ruudusta 27. Silmukat on jaettu pyöröpuikolla kahteen osaan (40+41) ja ensimmäisen neulotun kerroksen lopussa on neulottu 2 silmukkaa yhteen. Silmukoita on siis 80 (40+40). Sukkapuikoilla neuloen kaikilla puikoilla on 20 silmukkaa. Varren joustin on 2 oikein, 2 nurin joustinta. Neulotun osan pituus on 9 cm.

Kantapää on tavallinen vahvistettu kantapää. Se on neulottu 42 silmukalla. Kantapään kohta pitää valita niin, että varren reunassa olevat virkatut ruudut asettuvat kauniisti. Minun sukissa sukan edessä on ehjä kokonainen ruuti ja yksi ruutuja yhdistävä sauma asettii keskelle taakse. Lisäksi kantalapun reunimmaisten silmukoiden tulee olla varren joustimen oikeita silmukoita, jotta joustimen saa jatkuvaan jalkapöydällä kauniisti. Kantalapun pituus on noin 6 cm. Kantapohjan kavennukset on tehty jakamalla kantalapun silmukat kolmeen osaan (3 x 14). Kantapohjan reunoissa on kavennettu jokatoisella kerroksen molemmin puolin 14 silmukkaa.

Kantapään reunoista on poimittu 18 silmukkaa molemmin puolin. Kiilakavennukset on tehty joka toinen kerros, kunnes pohjassa on 34 silmukkaa (2 x 17 silmukkaa sukkapuikoilla). Jalkapöydän päällä neulotaan varresta jatkaen 2 oikein, 2 nurin joustinta 38 silmukalla (2 x 19silmukkaa sukkapuikoilla). Sukan pituus kantapäästä kärkikavennuksiin on 14 cm.

Kurpitsa -sukkien kärki on keltainen, koska oranssi lanka ei riittänyt loppuun asti. Kärjessä on nauhakavennus, jossa kavennusten välissä on kaksi silmukkaa. Kavennukset on tehty ensin joka toinen kerros. Kun sukassa on jäljellä 40 silmukkaa, on kavennukset tehty joka kerroksella. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, lanka katkaistaan ja pujotetaan se jäljellä olevien 8 silmukan läpi.

Viimeistelyssä kaikki langanpäät päätellään huolellisesti ja huomaamattoimasti. Alpakka-villalangasta napakasti neulotut sukat eivät kaipaa mielestäni kastelua, vaan sukat ovat suoraan käyttövalmiit. Sukkia ei pidä missään tapauksessa litistää silitysraudalla. Alpakkalanka ei kestä konepesua, sukat tulee siis pestä käsin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: