Siirry sisältöön

Parsien paremmaksi

Parsimisen ja paikkaamisen teemavuosi 2021 on alkanut! Ekologisesti kestävää vuotta kaikille! Ja Taitoliitolle kiitos nappiin osuneen vuoden käsityötekniikan valinnasta.

Parsiminen ja paikkaaminen sekä monenlainen korjaaminen ja tuunaaminen ovat aina kuuluneet tärkeänä osana omaan käsillätekemiseeni. Kaksi edellistä postaustakin kertovat tästä: käsineiden korjaus ja koriin uuden sangan punominen. Materiaalien kierrätys ja käyttö loppuun asti ovat tärkeitä arjen tekoja, joilla voin omalta osaltani edistää kiertotaloutta ja kestävää kuluttamista.

Parsiminen ja paikkaaminen ovat kyllä olleet tähän asti enemmän piilottamista kuin näkyväksi tekemistä. Parsimisen ja paikkaamisen teemavuosi on jo etukäteen avannut uusia ajatuksia tekstiilihuoltoon. Parsiminen ja paikkaaminen näkyväksi on selkeästi jopa innostavampaa kuin mahdollisimman huomaamattoman korjauksen tavoitteleminen.

Kaivoin esiin kolme paria vanhoja reikäisiä harmaita villasukkia. Niissä olevat reiät eivät olleet edes ihan tuoreita. Lähestyin parsimista eri sidoksia ja värinvaikutusta miettien. Kutoja minussa tuli pintaan voimalla ja vauhdilla. Seuraavassa kuvassa sukat ovat vielä reikäisinä ja nukat poistamatta.

Vinkki: kahdellä värillä parsittaessa työskentely on sujuvampaa, jos kummankin värisellä langalla on oma neula. Ei tarvitse pujotella neulaa vuorossa olevaa väriin. Parsimisessa käytän parsinsientä sekä tylppäkärkisiä neuloja. Näiden sukkien parsinlangat ovat luonnonväreillä värjättyjä 7-veljestä- ja Nallelankoja.

Parsin palttinaa värinvaikutuksella pieniksi kukonaskeliksi sukan kantapäässä ja päkiän alla olleisiin reikiin. Kumpaankin suuntaan on aina kaksi peräkkäistä lankaa samaa väriä. Sidos on palttina. Kuvio näkyy paremmin, kun väreissä on selkeä tummuusero.

Palttinaa tein myös ruudulliseksi pysty- ja vaakaraidoin päkiän alla olevaan reikään. Väritys on vuorolankainen kumpaankin suuntaan. Keskellä värijärjestys vaihtuu eli kesikohdassa kaksi lankaa samaa väri molempiin suuntiin. Sidos on palttina.

Toimikkaalla tein isompaa kukonastelkuviota. Kuvui muodostuu, kun sidos on kahden langan alka ja päältä kulkeva toimikas ja värijärjestys niin, että 4 peräkkäistä lankaa on samaa väriä.

Myös kapeammalla raidoituksella toimikasta. Eli sama sidos kuin edellisessä, mutta värijärjestys 2 lankaa kumpaakin väri vuorotellen molempiin suuntiin.

Toimikasta ihan vaan kahdella eri välillä eli sama sidos kuin edellisissä, mutta yksi väri toiseen suuntaan ja toinen väri toiseen suuntaan.

Joukkoon pääsi myös silmukoimalla raidalliseksi tehty paikkaus.

Ohentunut reiätön kohta sai vain pujotettua lankaa vahvikkeeksi.

Kaikki sukat saivat myös käsittelyt nypynpoistajalla. Eri pinnan ulkonäössä on huikea, kun nypyt poistetaan.

Loppujen lopuksi sukkien reiät loppivat kesken. Ideoita uusiksi kuvioiksi värein ja sidoksin olisi ollut päässäni paljon enemmän, mutta kokeilen niitä seuraaviin reikiin. Samoin Anni Ignatiuksen kirjassa Korjaa kauniiksi on parsintatekniikoita, joita en ole koskaan kokeillut. Niitä varten pitää myös nyt odotella uusia reikiä. En kuitenkaan ala tekemään reikiä, kuten lapsena, kun nukkeni eivät kuluttaneet vaatteita, että olisin päässyt niitä korjaamaan. 60-luvulla saksin muutamat reiät nukkien nuttuihin ja kursin niitä onnellisena kasaan. Sieltä se korjaaminen alkoi.

Hyvää parsimisen ja paikkaamisen sekä kestävän kulutuksen vuotta kaikille!

2 thoughts on “Parsien paremmaksi Jätä kommentti

  1. Wau! Hienoa että parsiminen tullee taas kunniaan! Onko sinulla kuvaa sun parsin sienen jalasta tai siitä miten kiinnitetty siihen lakkiin? Mulla pari lakkia ilman varsia ja haluaisin tehdä varren mut tartten kuvan!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: