Siirry sisältöön

Dominoneule ohje

Dominoneule on mukava tapa hävittää langanloppuja, koota palapeittoa tai neliöistä muodostuvaa vaatetta. Dominoneuleen luonne tulee parhaiten esille, kun ruutuihin yhdistää erivärisiä lankoja. Dominoruudut neulotaan aina oikein neuleena, jolloin niistä tulee neliönmuotoisia. Yksi ruutu voi olla yksivärinen tai raidallinen.

Dominoruutuja voi liittää yhteen suorina riveinä tai kulmittain. Tässä ohjeessa ruudut liitetään toisiinsa suorina riveinä. Kulmittain toisiinsa liitettyjä dominoruutuja olen kätttänyt luonnonväreillä värjätyssä tunikassani: Neulottu tunika dominoruudoilla ja dinoevillä.

Dominoruudun aloituksessa on aina kahden sivun silmukat ja lisäksi keskisilmukka. Silmukkamäärä aloituksessa on siten aina pariton. Valitse sopiva silmukkamäärä haluamasi ruudun koon mukaan. Siihen vaikuttaa langanpaksuus, käyttämäsi puikkokoko ja käsialasi.

Dominoruudun keskellä kulmasta kulmaan kulkeva juova / kavennuskohta voi olla eri näköinen riippuen siitä, millä tavoin joka toisen kerroksen kavennus on tehty. Seuraava ohje on tämännäköisille ruuduille:

Ohjeen malliruudut ovat 7-veljestä tai vastaavan paksuista lankaa neulottuna numero 4 puikoilla. Aloituksessa on 21 silmukkaa. Valmiin ruudun koko on noin 6 x 6 cm. Noin 10 x 10 cm: ruutuihin kannattaa laittaa noin 41 silmukkaan tällä langanvahvuudella.

1. tapa neuloa dominoruutu

1.Kerros: Neulo 1 kerros oikein muutoin paitsi keskimmäinen silmukka, jonka neulot nurin (nurja puoli), neulo aina myös kerroksen ensimmäinen silmukka. Käännä työ.

2.Kerros: Neulo oikein, kunnes vastassa on viimeinen silmukka ennen keskimmäistä silmukkaa. Neulo kolme silmukkaa takareunoistaa oikein yhteen. Neulo oikein loppuun kerros. Käännä työ.

Toista 1. Ja 2. Kerrosta kunnes jäljellä on 1 silmukka eli viimeisellä oikealla kerroksella neulot kolme viimeistä silmukkaa takareunoistaan oikein yhteen. Ruutu on valmis.

Ruutujen kiinnittäminen kyljistään yhteen

Ensimmäisen rivin toinen ja sitä seuraavat ruudut:

Poimi puikolla olevan edellisen ruudun viimeisen silmukan lisäksi valmiin ruudun vasemmasta kyljestä uuden ruudun langalla 10 silmukkaa ja luo 10 uutta silmukkaa. Käännä ja neulo ohjeen mukaan ruutu valmiiksi.

Toisen ja sitä seuraavien rivien ensimmäinen ruutu:

Luo 10 silmukkaa ja poimi uuden ruudun langalla 11 silmukkaa ensimmäisen rivin ensimmäisen ruudun yläreunasta. Käännä ja neulo ohjeen mukaan ruutu valmiiksi.

Toisen ja sitä seuraavien rivien toinen ja sitä seuraavat ruudut:

Poimi puikolla olevan edellisen ruudun viimeisen silmukan lisäksi uuden ruudun langalla valmiin ruudun vasemmasta kyljestä uuden ruudun langalla 10 silmukkaa ja edellisen kerroksen alapuolella olevan ruudun yläreunasta 10 silmukkaa. Käännä ja neulo ohjeen mukaan ruutu valmiiksi.

Toisen näköinen ruutu, jossa kavennuksista syntyy silmukkajuova

Tämä on neulottu muutoin samalla tavalla, mutta oikea puolen kavennus on tehty seuraavasti: nosta 2 silmukkaa oikein puikolle, neulo kolmas silmukka oikein ja nosta nostetut silmukat neulotun yli.

Seuraavan kuvan kaksi ensimmäistä ruutua on tehty kaventaen tavalla 1 ja kolmas keltaiunen ruutu on tehty kaventamalla tavalla 2.

Dominoneuleen nurja puoli

Seuraavassa dominopinnassa näkyy molemmilla tavoilla tehtyjä ruutuja. Peräkkäin on kaksi kavennuksista tulevaa juovaa ensimmäisellä tavalla kavennettuna ja sitten kaksi juovaa tavalla kaksi, jos keskelle ruutua tulee selkeä silmukkarivi. Näitä kavennustapoja voi hyvin yhdistää samaan dominoneulepintaan. Molemmat tavat tekevät pintaan kolmiulotteisuutta, pinnasta hahmottuvat sekä väreillä neulotut ruudut, että ruutujen jakaantuminen kahdeksi kolmioksi.

Olen tehnyt mm. Villapuseron sivuistaan toisiinsa kiinnitetyillä dominoruuduilla. Teen puserosta oman postauksen.

Onko sinulla ollut käytössä joku muu tapa kuin edellä kuvatut kaksi tapaa kaventaa dominoruudun silmukoita? Olen kokeillut aika monia erilaisia kavennuksia, mutta päätynyt noihin kahteen. Ja niistäkin olen käyttänyt enemmän tuota, jossa neulotaan 3 silmukkaa takareunoista oikein yhteen. En osaa sanoa miksi, sillä nyt mallitilkuissa tykästyin enemmän tuohon, jossa keskelle ruutua kulmasta kulmaan tulee selkeä silmukkarivi. Taidan tehdä tyynynpäällisen tai läppärilaukun tästä kokeilusta.

One thought on “Dominoneule ohje Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: